Välkommen till min blogg om vardagsmagi!

Här delar jag med mig av guldkornen jag finner på min resa genom livet.

onsdag 15 juli 2020

Klar himmel

Bokens titel: Klar himmel
Författare: Kristin Fägerskjöld
Förlag & år: LB förlag 2020
Finns hos: Omnible, samt här och här
ISBN
Betyg: 5


Handling

Det är tidigt 1940-tal i Stockholm. Sekreteraren Karin bär på mörka upplevelser som konstant gör sig påminda. Hon verkar vara den enda som inte bidrar till att förkorta kriget, så när hon får frågan om hon vill vara hemlig kurir tvekar hon inte en sekund.

Violet har tre söner. Hennes yngste befinner sig i Oxford för studier när Hitler börjar bomba Storbritannien och hon blir utom sig av oro. En stormig aprilnatt lämnar hon det trygga livet i Sverige och reser i hemlighet för att träffa honom.

Léonie gör sin plikt som lotta i det brittiska flygvapnet. På flygbasen är döden ständigt närvarande och hon vågar därför inte släppa folk inpå livet. Men allting förändras när hon en dag håller på att köra över någon med sin cykel.

Sextio år efter andra världskrigets slut hittar Karin en koffert med ett obehagligt innehåll på vinden som väcker gamla minnen till liv. Samtidigt dyker ett brev upp, som aldrig nådde sin mottagare 1945 och Karin bestämmer sig för att en gång för alla gå till botten med hur allting hänger ihop.


Mina tankar

Vilken stark debut! Det är en välskriven historisk roman om tre kvinnor vars liv man får följa. Det är lätt att leva sig in i berättelsen och jag sugs in i Léonies historia om hur det var att leva och bo på en flygbas. Matbristen, den ständiga rädslan för att någon av piloterna skulle dö, att det inte gick att planera något överhuvudtaget eftersom ingen visste om de skulle överleva uppdraget de skulle utföra. De fick inte heller avslöja vart de skulle, det var mycket hemligt allting. Jag skrattar gott när hon stönar över världens tråkigaste brev hon får i brevväxlingen med John. Det är modigt av Violet att lämna allt för att hjälpa sitt hemland. Jag lider med henne när hon inte har någon att anförtro sig till i svåra stunder. Författaren skildrar mycket trovärdigt hur det var att leva med kriget. Som Violet, hon odlar grönsaker för att dryga ut matkassan och repar upp en kofta för att ha garn att sticka en kofta till sitt barnbarn. De tre kvinnornas liv vävs skickligt ihop till en på slutet och jag gillade verkligen hur boken slutar. Klar himmel är en välskriven debutroman som alla historieintresserade borde läsa.

Tusen tack till LB förlag och Kristin Fägerskjöld för att jag fick recensera denna starka debutroman!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar