Välkommen till min blogg om vardagsmagi!

Här delar jag med mig av guldkornen jag finner på min resa genom livet.

fredag 13 mars 2020

Morotsbollar

Så här i tider med coronavirus är det viktigare än någonsin att sysselsätta hjärnan med annat än allt prat om viruset. Därför delar jag med mig av detta recept som både är gott och nyttigt. Ta hand om er och mys i soffan med en film till morotsbollarna.

Själv gör jag en sats eller två när det är dags för redigering. Det är något som händer i hjärnan när man är i flow. Det fick jag erfara när jag skrev sagan om älvklockan. Jag blev rejält hungrig, även när Rosa var hos trollen och fick snigelgröt. Rent logiskt verkar det helt knasigt att bli hungrig av att prata trollmat hela tiden. Snigelgröt och ekorrpaj och snigelpaj låter inte särskilt frestande tycker jag, men min mage sa något helt annat. Så jag gjorde receptet här nedan några gånger.

Jag har dock modifierat receptet lite, men ursprungsreceptet är som följer:

Nyttiga Morotsbollar, 20 st:
2 Morötter, finrivna
5-6 Dadlar, urkärnade
2 dl Solroskärnor
1 dl Linfrön
0.5 tsk Vaniljpulver
0.5 dl Kakao
2 tsk Kanel
1 nypa Salt
+ Kokos att rulla i

De ändringar jag gjorde var att byta ut dadlarna mot torkade tranbär. Jag skippade linfröna helt och hade nog i cirka 0,75 dl kakao. Samt hoppade över kokos att rulla i. (För meckigt och bökigt) Man blir dock lite kladdig om fingrarna, men det är lätt att åtgärda med en bit hushållspapper.Receptet har jag hittat hos Elisabeth. (Det finns även hos ICA.) Blev sugen en fredag och testade. Jag är ingen fantast av vanliga chokladbollar eftersom de smakar för mycket socker. Därför gillar jag det här receptet väldigt mycket. Att solrosfröna innehåller en massa E-vitamin gör det ännu bättre. För att inte tala om morötterna som innehåller betakaroten (förstadium till A-vitamin). Jag gillar den här kombinationen av nyttighet och att det smakar gott.

Perfekt att äta till en kopp te och mysa med en roman. Eller - som i mitt fall - pausa manusarbetet med en kopp te och en eller flera morotsbollar.

Hoppas du gillar dem!

2 kommentarer:

  1. Sniglar i vitlökssmör är gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså? Jag har aldrig provat. Jag har ätit ostron och det tyckte jag var lite överreklamerat, men det går kanske inte att jämföra. Föredrar helt klart morotsbollar. :)

      Radera