Välkommen till min blogg om vardagsmagi!

Här delar jag med mig av guldkornen jag finner på min resa genom livet.

torsdag 27 februari 2020

Mannen som hyrde en familj

Bokens titel: Mannen som hyrde en familj
Författare: Susanne Brijker
Förlag och år: Hoi förlag 2019
Finns hos: Hoi förlag  Omnible samt
Här o här 
ISBN: 9789176971956
Betyg:-5

Handling:

Trots att han är långt över pensionsåldern har 83-årige Gustav inga planer på att lägga karriären och därmed sin höga position på hyllan. Men mitt under ett viktigt styrelsemöte faller han plötsligt ihop av en stroke. När han vaknar på sjukhuset kan han tänka klart, men kroppen vill inte lyda honom och talet hänger inte längre med.

Gustav, som inte har några barn, tvingas inse att han inte kan ta hand om sig själv och flyttar till StjärnHof, traktens lyxigaste äldreboende. Här värderar man att familjen finns på plats och eftersom Gustav alltid strävat efter att vara lyckad hyr han en familj. Lättare sagt än gjort. Istället för den perfekta familj Gustav tänkt sig står han nu med den evighetsstuderande losern Kristoffer till son, en ensamstående mamma till svärdotter och hennes två diagnosspäckade ungar till barnbarn.


Mina tankar:

Den här boken innehåller sorg, kärlek, humor och allvar utan att det blir jobbig läsning. Gustav är en rik man som har satsat allt på karriären. Han har därför ingen familj vilket blir ett problem för honom när han kommer in på ett äldreboende. Jag tyckte mycket om den här boken. Den gav mig många goda skratt då Gustav ser på sin omgivning. Jag associerar till En man som heter Ove, eftersom den boken också handlar om en ensam gubbe, men jag tycker den här berättelsen är ett strå vassare då den bjuder på så många snygga gestaltningar. Det var en fröjd att läsa boken för kärleken till svenska språket och hur man kan beskriva en händelse ur en 83-årings perspektiv och samtidigt få en att gapskratta. Det är en välskriven berättelse som aldrig blir tråkig. Jag fick både skratta och gråta och känna en värme i det fina med att ha en sorts familj även om man inte är det rent genetiskt. Hoppas verkligen att boken blir film för det var många scener som blev så levande med Susanne Brijkers skickliga gestaltning.

Tusen tack Hoi förlag och Susanne Brijker för att jag fick läsa och recensera denna varma och roliga debutroman!

2 kommentarer:

  1. Låter intressant! Just nu är inte mina ögon i form att läsa, men hoppas kunna läsa boken längre fram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du blir nyfiken. Den finns även som ljudbok om det funkar bättre.

      Radera