Välkommen till min blogg om vardagsmagi!

Här delar jag med mig av guldkornen jag finner på min resa genom livet.

onsdag 27 november 2019

Kurtisanen

Bokens titel: Kurtisanen
Författare: Anna Laestadius Larsson
Förlag och år: Piratförlaget 2019
ISBN: 9789164205278
Betyg:4+


Handling:
Blott sexton år gammal debuterade hon på landets mäktigaste teaterscen, Bollhuset. Från logerna blickade kungen och hans hov ner på henne. Förmögna män mätte henne med lysten blick. Hennes skönhet var en förbannelse som skulle få henne landsförvisad till det förrevolutionära Paris. Men också en tillgång när hon ensam gav sig iväg på bildningsresa till Italien och lyckades charma den europeiska eliten.

Beata Charlotta var skådespelerska, kurtisan, spion, vän med en drottning och älskarinna åt en man som blev kung. Hon blev bara trettioett år gammal. Efter sig lämnade hon ett glödhett manuskript, en berättelse om sitt liv i romanform som avslöjade hemligheter kring maktens män, en berättelse som aldrig skulle få se dagens ljus. Det var kung Gustav III:s plan, mannen hon konspirerade att mörda. Men han misslyckades. Hans män hittade inte hennes berättelse.

Mina tankar:
Kurtisanen är en välskriven och spännande bok där vi får följa Beata Charlotta fram till hennes död. Jag påminns om hur svårt det var att vara kvinna på 1700-talet. Alternativen till försörjning var få och om man inte gifte sig fanns inte så mycket annat att välja på än att bli kurtisan, som för Beata Charlotta. Hon vistas en period i Paris då hon kommit i onåd hos Gustav III. Där roar hon sig på operan bland annat och har vid något tillfälle en avancerad frisyr (senaste modet) som tvingar henne att åka hästdroska med huvudet ut genom fönsterrutan, eftersom frisyren var på tok för hög för att få rum i droskan. Fåfänga om något! Den scenen fick mig att skratta högt. Anna Laestadius Larsson är skicklig med att använda detaljer, jag rös särskilt när Beata Charlotta började hosta. Exakt vad hon hostade av får den hugade ta reda på själv.

Jag tyckte mycket om Kurtisanen och kan varmt rekommendera den för dig som vill få svensk 1700-talshistoria levandegjord. 

Tack Piratförlaget och Anna Laestadius Larsson för att jag fick läsa och recensera.

söndag 24 november 2019

Under två timmar

Bokens titel: Under två timmar 
Författare: Hanna Landahl
Förlag och år: Polaris 2019
Finns hos: Polaris Omnible 
ISBN: 9789177951261
Betyg:4+

Handling:
Under två timmar är ett varmt och humoristiskt samtidsdrama med en samhällskritisk underton. Den utspelar sig i Göteborg och ställer frågan hur långt en vuxen människa egentligen är beredd att gå för att passa in, för att vara någon som betyder något. För betyder något gör man ju bara om man är en sådan som tar ansvar för sin kropp och håller den i trim, genom att satsa hårt och göra som alla andra – springa långt, snabbt och helst dagligen! 


Staffan är inte en sådan man. Han tränar inte alls faktiskt. Därför är han ansvarslös. Och dessvärre också betydelselös,  åtminstone i sina egna ögon. Någonstans bland blöjbyten, fotbollsträningar och alltför långa, grå myndighetskorridorer på Migrationsverket där han prövar asylärenden har han tappat bort sig själv och den status han en gång hade. Men nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig, uppumpad av Håkan Hellströms musik, för att göra det alla andra gör. Han ska springa Göteborgsvarvet och han ska göra det med bravur – på under två timmar. 

Mina tankar:
Staffans färd mot att utföra Göteborgsvarvet är underhållande samtidigt som den innehåller en hel del samhällskritik. Staffan är en alltigenom lagom kille. Han jobbar som byråkrat och bor med sin fru och två barn i ett hus på Hisingen. Men han är inte nöjd med sin tillvaro, och han blir ännu mer missnöjd när han inte får chefstjänsten han så hett eftertraktar. Alla andra är så himla perfekta och sportiga och själv har han liksom fastnat och tröstäter chokladkakor istället. Vilket han vill ändra på. Alltså inte bara det där med chokladkakorna.

Jag får verkligen bilden av en grå tjänsteman som är besviken på sig själv och det liv han har. Det enda han är stolt över är hans familj. Det är underhållande att följa hans strävan och så fint gestaltat den kärlek som trots allt finns i hans familj. Hur lagom Staffan är gestaltas så bra när han och frun Anna kallas till Socialtjänsten för att deras förstfödde inte har fått något namn än, de har helt enkelt inte kunnat bestämma sig.

Jag tyckte mycket om den här boken eftersom den skildrar vardagen med svärta, humor och stor kärlek utan att bli tråkig.

Tack till Bokförlaget Polaris och Hanna Landahl för att jag fick läsa och recensera! 

fredag 1 november 2019

Dagen F

Bokens titel: Dagen F
Författare: Johannes Vivers
Förlag och år: Bokförlaget Mormor 2019
ISBN: 9789188533531
Betyg: 5

Handling:
Vad skulle hända om man inte släppte förbi den där stres sade bilföraren bakom sig? Vad skulle hända om man sa åt en störig typ på bio att hålla käften? Vad skulle hända om man tvingades spela rysk roulett? Vad skulle hända om man gjorde upp med sina galna föräldrar, förnedrade sin chef som alltid mobbat en, kom i slagsmål med fotbollshuliganer och blev involverad i en droguppgörelse? Allt medan man drevs mot att göra upp med sitt största trauma och att hämnas en gång för alla? Detta var några av funderingarna som triggade i gång författarens fantasi och gav honom idén till skrönan Dagen F, som är en blandning av svart humor och feel good.

Miranda och Gunnar lever i ett stelnat parförhållande. Gunnars homosexualitet avslöjas efter femton års äktenskap. Det blir början till en absurd resa, där hämningar släpps och infall levs ut. Vi följer de två huvudpersonerna i vart annat kapitel, allt medan de genomlever de tokigaste veckorna i sina liv och långsamt drivs mot att göra upp med sina största plågoandar. Om detta och mycket mer handlar boken Dagen F.  

Mina tankar:
En del böcker kommer som en frisk fläkt in i ens värld. Så är det med Dagen F. Jag blev kontaktad av Johannes Vivers efter att ha svarat på frågor till avsnittet Bokbloggare och bokrecensenter i poddradion Skrivdrömmar. Jag läser mycket feelgood annars, men blev nyfiken på Johannes Vivers roman när jag fick frågan om jag kunde tänka mig att läsa. Jag är glad att jag tackade ja. Den är så totalt olikt allt annat jag har läst. Jag måste erkänna att jag blir osäker på om Dagen F räknas som feelgood. Hur som, nu till mina tankar. 

Romanen är uppbyggd med utgångspunkt från dagen F, F som i förändring. Vi får följa de två huvudpersonerna Gunnar och Miranda i vartannat kapitel genom hela boken. Jag gillar den här sortens struktur, det gör att jag behöver tänka till lite emellanåt. Det är inte bara att läsa (och dåsa till emellanåt hehe) eftersom den inte är kronologiskt berättad. Gestaltningen är snyggt gjord och jag anar en stor kärlek till orden och att leka med svenska språket. Exempelvis: 
”Ögonen växte som om någon blåste upp dem inifrån och bröstkorgen höjdes och sänktes likt en blåsbälg” 

Det är många vackra formuleringar och mycket mörker men ändå slutar boken bra. Det är spännande och berättat med stor humor. Miranda och Gunnar får verkligen uppleva helt bisarra veckor efter dagen F. Jag blir nyfiken på hur Johannes har burit sig åt med sin research om homosexuella och lesbiska, för det känns mycket trovärdigt när Gunnar kliver ut ur garderoben samt när Aisha flörtar med Miranda. Åh det är så bitterljuvt i det kapitlet då José hittas död med en massa stenar som han har fått av Gunnar. Poetiskt och samtidigt värker det i mitt hjärta. Som livet själv kan vara.  

Kort sagt är det här en berättelse om att vara sann mot sig själv och de man älskar. Om att göra upp med det förflutna för att på så vis komma vidare. Jag tycker mycket om den här boken, den får därför högsta betyg. Vill du läsa smart feelgood med härligt svart humor kan jag varmt rekommendera Dagen F. Jag längtar efter fler böcker av Johannes Vivers.

Tusen tack Bokförlaget Mormor och Johannes Vivers för att jag fick läsa och recensera Dagen F!