Välkommen till min blogg om vardagsmagi!

Här delar jag med mig av guldkornen jag finner på min resa genom livet.

fredag 6 september 2019

Brevvännerna

 
Bokens titel: Brevvännerna
Författare: Eli Åhman Owetz
Förlag och år: HarperCollins Nordic 2019
ISBN: 9789150943375
Betyg: 5


Handling:
Vid första anblick har Malin allt man kan önska sig. Ändå är hon inte lycklig. Hennes äktenskap går på rutin och hon saknar närhet och någon att prata med. Veckans höjdpunkt är när bokbussen kommer till byn och romanerna som hon kan fly verkligheten med. Erik har nyligen flyttat från Stockholm till idylliska Roslagen efter att ha hamnat vid ett vägskäl i livet. I en lånebok hittar han av en slump några utrivna sidor ur ett anteckningsblock. De handskrivna orden om förlust och längtan gör honom nyfiken. Vem är kvinnan som har skrivit dem?

En anonym brevväxling, via bokbussen, tar sin början. Sakta växer allt starkare känslor fram mellan två människor som vågar öppna sig förvarandra. Men kan man verkligen falla för någon man bara brevväxlat med? Och hur vet man om det är rätt att riskera allt för att följa sina känslor?


Mina tankar:
Brevvännerna är en fin berättelse om en man och en kvinna som brevväxlar. Nu tänker du kanske att det är vanlig brevväxling, men så enkelt är det förstås inte. Brevväxlingen sker på ett så annorlunda ställe som en bokbuss. Eftersom det här är en feelgoodberättelse så behöver jag knappast berätta hur boken slutar. Det fina är (förstås) hur de till slut träffas. Och Erik, han är så fin mot Malin. Ah, vilken underbar man han är. Som scenen då han formar ett hjärta av brödsmulorna på köksbordet – då smälte jag. Att lyckas berätta om romansen som utvecklas via brevväxlingen utan att man tappar intresset – det är skickligt. För hur kul låter det egentligen att brevväxla på en bokbuss bland dammiga böcker? Jag undrar i mitt stilla sinne hur många som finner varandra på ett bibliotek egentligen? Och på en bokbuss? Den chansen är nog mikroskopisk men jag tilltalas helt klart av idén. Eli gör en helmysig historia av det, det är som att läsa en svensk variant av filmen You've got mail, vilken också nämns några gånger i boken. Det är så fin scen när Erik funderar på vilken bok han ska lägga sig och läsa inför natten. Så där kan jag också hålla på. Det är det härliga med våra bibliotek – vi kan låna hem högvis och välja och vraka bland böckerna som om de vore praliner och årgångsviner. Ur ett författarperspektiv fascineras jag över hur lite Eli berättar och effekten det ger. Hur mycket ens fantasi fyller i. Det är roligt att läsa hennes böcker av den anledningen, en vet aldrig säkert vad nästa steg blir. Eli är minsann ingen långrandig författare varför det inte går att såsa sig igenom boken för då märker en att hoppsan! Nu har hon hoppat över ett parti här. Därför var det extra givande att läsa Brevvännerna och jag kan verkligen rekommendera den!

Tack HarperCollins Nordic och Eli Åhman Owetz för att jag fick läsa och recensera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar