Välkommen till min blogg om vardagsmagi!

Här delar jag med mig av guldkornen jag finner på min resa genom livet.

torsdag 10 september 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven E

 http://www.enligto.se/wp-content/uploads/2015/09/Ska%CC%88rmklipp-2015-09-10-13.17.13.png
Här händer mycket. Bara positiva saker som jag kommer berätta mer om i ett annat inlägg. Och plötsligt var det torsdag igen. Dags för bokstaven E:

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på E?
Sara Bergmark Elfgren är en av mina favoritförfattare. Som ni kanske känner till har hon skrivit Engelforstrilogin tillsammans med Mats Strandberg. Låt er inte avskräckas av att det är ungdomslitteratur, de här böckerna är bra läsning för alla!

2. Vilken författare med för- eller efternamn på E tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?
Elisabet Nemert är en författare som får alldeles för lite uppmärksamhet. Hon skriver om starka kvinnor i ett historiskt perspektiv och hon är skicklig med både svenska språket och dramaturgin. Behöver jag säga att jag har läst alla hennes böcker och väntar ivrigt på att hon ska skriva färdigt nästa?

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på E vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
I somras fick jag tips via facebook om Elisabeth Labbaci. Hon skriver starka dikter och texter om personlig utveckling, psykologi, ayurvedisk mat m.m.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på E som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Jag beundrar Ellen Key. Hon var före sin tid och det finns så mycket att säga om henne. Nöjer mig med att nämna huset Strand som jag fick nöjet att guidas runt i för några år sedan. Vilka rysningar jag fick av att stå framför hennes bokhylla med bara hennes författade böcker. Visste ni förresten att hennes hund inspirerade Astrid Lindgren till Båtsman?

10 kommentarer:

 1. Engelforstrilogin låter intressant! Ellen Key hade jag på min lista också :)

  SvaraRadera
 2. tänkte inte på Ellen Key! hennes Strand är fantastiskt. kul också att se heidenstams fina Övralid på andra sidan Vättern

  SvaraRadera
 3. Ellen Key missade jag också - annars hade hon ju absolut platsat på bokstaven E. Jag gillar också Engelsforstrilogin!

  SvaraRadera
 4. Elisabet Nemert hoppas jag få läst någon gång. Har de första delarna av Släkten stående olästa, men det dröjer väl innan jag kommer till hennes bok.

  SvaraRadera
 5. Sara Bergmark Elfgren är ett jättebra val. Gillade Engelsforstrilogin jättemycket!

  SvaraRadera
 6. Har faktiskt inte läst något av Nemert, men gillade böckerna om Engelsfors och är nyfiken på vad Bergmark Elfgren ska hitta på härnäst.

  SvaraRadera
 7. Ellen Key var jag väldigt fascinerad av i tonåren.

  SvaraRadera
 8. Började rysa när jag läste om Ellen Key och hennes Strand för det var verkligen ett alldeles magiskt ställe! Har hört så mycket gott om Elisabeth Nemert men int eläst något av henne än. Kanske får ge det ett försök :)

  SvaraRadera