Välkommen till min blogg om vardagsmagi!

Här delar jag med mig av guldkornen jag finner på min resa genom livet.

söndag 23 juli 2023

Min skrivmusik


 

Idag hakar jag på utmaningen min skrivmusik. I mitt fall är det snarare frågan om frånvaron av skrivmusik, åtminstone musik utifrån. 

 

Jag använder knappt musik när jag skriver på råmanus, men under redigeringen av Sagan om älvklockan hände det att jag satte på någon av listorna på Spotify. P4 Plus är en favorit, men på låg volym.

 

Man förändras genom åren, när jag skrev Simons äventyr lade jag in låtar på en CD för att komma i stämning (det här var innan Spotify och smartphones) men jag minns inte om jag använde den speciellt mycket. Jag tror inte det. Jag hade intentionen, men skivan blev liggande. På CD:n fanns låten Forrest Gump Suite från filmen Forrest Gump bland annat. 

 

Numera föredrar jag tystnad när jag skriver, åtminstone när råmanus skrivs. När jag är inne i berättelsen störs jag av musiken, det blir svårt att liksom höra berättelsen. Det blir brus på linjen och därför besvärligt att ha kontakt med berättelsen, den inre filmen hackar.

 

Nu är jag nyfiken på hur ni som har låtlistor använder musiken? På vilket sätt hjälper musiken er att komma i stämning?

fredag 21 juli 2023

Genre

🌟Genre🌟

Jag fick frågan av @elin_skriver på Instagram: Hur kommer det sig att du skriver inom just din genre? 

🐭När jag skrev Simons äventyr var det för att jag ville berätta om familjens sommarparadis Sommarhagen, där jag tillbringat många somrar sedan liten bebis. Mössen befolkar stället i vår frånvaro, och jag började fundera på vad de gör när vi inte är där. 

🧚‍♀️Att det heter just fantastik hade jag ärligt talat ingen aning om, det var ett begrepp jag kom i underfund med när jag var medlem i ’Skriv! En skrivarfamilj’ (hos @bokskrivarakademin ) Under min tid hos Skriv började jag skriva på Sagan om älvklockan och det var ungefär då jag förstod att det här som jag gärna skriver om, det kallas fantastik. Jag gillar egentligen inte att sätta etiketter på mitt skrivande, men när jag skickar in det till förlag är det bäst att använda deras termer. Det underlättar också helt klart att säga fantasy eller fantastik när jag pratar med andra, istället för en lång utläggning om vad jag skriver. Hur som helst, jag får också mycket inspiration av att titta på Pixarfilmer, så därför har mitt skrivande till stor del utvecklats därifrån.

🎞️Jag tycker om att tänka ’What if?’ Tänk om den där katten inte alls ligger och sover utan i själva verket… sen drar filmen igång. 

PS. Bilden är från Pinterest DS

tisdag 18 juli 2023

🌟 Återkommande teman 🌟



Jag hakar på utmaningen #återkommandeteman startad av @fiahellebergbooks på Instagram

I mina barnböcker ’Simons äventyr’ och ’Sagan om älvklockan’ sticker några teman ut.

👯‍♂️Vänskap 

Båda böckerna handlar om vänskap. I Simons äventyr blir Simon och Viktor bästa vänner och upplever en mängd äventyr tillsammans under en fantastisk sommar. Simon finner en mentor i Viktors morfar. 🐐 I Sagan om älvklockan blir Rosa och geten vänner, även om Rosa inte alltid gillar getens ageranden.


🌳🫎Natur/djur 

Båda böckerna utspelar sig naturen. 🧚‍♀️Rosa och geten färdas i den magiska skogen i jakt på den viktiga stenen. 🐭Simons äventyr händer till stor del i Norge där vi genom Simon får möta älgar, rävar, fladdermöss och tranor.

🍵Örtteer 

I båda böckerna bryggs det örtteer. 🐭I Simons äventyr gör Viktors morfar örtteer. Bilden är från scenen där han och Simon gör örtte åt älgkalven Uno som har ätit något olämpligt. De fyller den stora festgrytan med vatten. Många hinkar går åt innan de kan brygga teet. 🧚‍♀️I Sagan om älvklockan gör örttomten te åt räven så de kan befria honom från fällan utan smärta.

😱Ångest 

Våga göra saker ändå, även om man har snudd på fobi. Som i Sagan om älvklockan, där Rosa är paniskt rädd för getingar. Det blir en rejäl utmaning för henne att ändå ge sig ut i skogen och hämta den viktiga stenen. 


PS Jag kallar Sagan om älvklockan för barnbok för enkelhetens skull, även om den inte är utgiven än.😉 DS


söndag 16 juli 2023

Hur kom jag på bokidén?



 🌟🧚‍♀️Hur jag kom på bokidén?🧚‍♀️🌟

Jag hakar på utmaningen startad av Anethe Bergendahl på Instagram genom att berätta om Sagan om älvklockan.

💡Idén till Sagan om älvklockan kom jag på efter en meditation. Jag såg en bild på en blomma (på min inre filmduk) som jag visste var mycket ovanlig. Ett sken kom från dess mitt och blombladen påminde lite om humleblomster, i lila och gula toner. Jag ville veta mera om den blomman och började berätta. Jag visste att blomman hette älvklocka, och att den hade med en flicka att göra. 

🏮Bilden som är från Pinterest, motsvarar ungefär hur älvklockan ser ut. Den har stått modell för Jennie Hallberg i hennes arbete att göra illustrationer till boken. 

✍️ När jag började spinna vidare på älvklockan skrev jag även på Draksagan. Jag tänkte i min enfald att älvklockan skulle bara bli en kortare saga, så jag skrev älvklockan vid sidan om. Som jag bedrog mig. I dagsläget är den på 94 A4 sidor. Vi får se hur många sidor det blir efter att jag har bearbetat den utifrån lektörens återkoppling.


lördag 15 juli 2023

Filmtrailern


 

I mitt senaste inlägg berättade jag sju saker om mitt skrivande, och fick frågan på instagram vad filmtrailertekniken är för något. 

🎬 Jo, jag går in på filmstadens hemsida och tittar på filmtrailers till aktuella biofilmer. Låter mig inspireras.

 

🎬 imdb.com går också bra, där finns filmklipp som återger filmen på X antal sekunder. 

 

 🎞️ Sedan tänker jag på mitt manus och ställer mig frågor som: om det här var en filmtrailer - vilka filmklipp skulle vara med i så fall? Vilka scener träder fram? Vilka känslor? 

 

🎦 På så vis får jag koll på nyckelscenerna, för de träder oftast fram starkare än de  

”vanliga” scenerna. Jag skriver ner scenerna och försöker placera in dem i den dramaturgiska kurvan så de gör berättelsen till en läsupplevelse som man inte vill lägga ifrån sig. Jag placerar alltså in dem i dramaturgi-tabellen.

 

Jag använder den här metoden för att skissa upp berättelsen. På så vis fastnar jag inte lika lätt i detaljer som jag gärna gör annars. Överblick är bra när man skissar och filmtrailern hjälper mig att behålla överblicken.

 

🍿 Så slå dig ner med popcornskålen framför filmtrailers och låt dig inspireras till ditt manus i en filmtrailer.

lördag 8 juli 2023

Sju saker



 På Instagram blev jag taggad av Sabina Hassan (författare till Molnhåret). Jag hakar på utmaningen med sju saker om mitt skrivande:

 

🌟 De flesta av mina bokidéer kommer när jag mediterar, det har hänt mer än en gång att jag får pausa meditationen och skriva ner bokidén. 

🌟 Sen utvecklar jag dem genom att flödesskriva.

🌟 Jag var innan Sagan om älvklockan skrevs rätt ostrukturerad. Nu utvecklar jag en handbok med mycket meditationer men också dramaturgi.  

🌟 Jag tänker mycket i bilder, därför blir de viktiga nyckelscenerna i bilder, och sedan sätts de samman till en struktur. 

🌟 Eftersom jag tänker mycket i bilder, har jag hittat på filmtrailer-tekniken för att få koll på nyckelscenerna.

🌟 Jag skriver det mesta i One Note. Vad skulle jag göra utan denna gigantiska digitala anteckningsbok? Sista steget, när hela romanen ska sammanställas, då klistrar jag in det i word.

🌟 Med mina böcker vill jag uppmuntra läsarna till att utforska naturen. Det var underbart med barnens respons från Simons äventyr; många ville träffa rödingar och öringar. 


Bilden (målad av Estelle Sjödahl) är ur Simons äventyr, där Simon hälsar på en öring för första gången. Han blir alldeles mållös. Rödingracet en del av ett stort sommarkalas som Simon är nära att missa. Mer om detta kan du läsa när boken ges ut som pappersbok 2024 på Lange Publisher.