Välkommen till min blogg om vardagsmagi!

Här delar jag med mig av guldkornen jag finner på min resa genom livet.

torsdag 25 oktober 2012

Drömcirkel

Jag går i drömcirkel en gång i veckan. Det är något av det mest utvecklande man kan göra. Det är väldigt stimulerande och lärorikt att ta del av andras drömmar och inte minst tyda sina egna drömmar med hjälp av de andra i gruppen. Vi är sex personer som hjälps åt att tyda varandras drömmar. Jag har fått större insikt och förståelse för mitt drömliv.

Det är också väldigt givande att se hur det jag gör i vaket tillstånd återges i drömmarna. Det kommer som ett kvitto i form av en dröm som talar om huruvida jag är på rätt väg eller ej. Själen talar till mig i drömmarna. Ibland kommer obehagliga sanningar fram, men i drömmarna finns inga hemligheter.

onsdag 24 oktober 2012

Mellan två böcker

Den vidunderliga kärlekens historia

Har läst ut Stilla dagar i Mixing Part och funderar på vad jag vill läsa härnäst. Kanske en roman av Ernestam? Eller av Hamberg? Eller läsa om Den vidunderlige kärlekens historia? Var säkert 11 år sen sist jag läste den. Vill jag läsa något som kittlar hjärncellerna och får dem att njuta av att få jobba eller vill jag läsa något lättsamt som gör mig på gott humör?

Visst är det underbart att kunna välja och vraka så här? Känna efter vilken typ av roman man vill dyka ner i och sen skrida till verket. Förutsatt att boken inte har lång lånekö, då kan det dröja några veckor innan det blir ens tur. Vid sådan tillfällen har jag inte tid att känna efter utan får helt sonika läsa boken när den erbjuds och lägga den jag håller på med åt sidan.

Jag är, som ni kanske har räknat ut redan, en av dem som håller lånestatistiken uppe på biblioteket. En stolt boknörd som väljer bland romanerna som vore de chokladaskar och årgångsviner. Chokladsorter med skiftande smaker och kvaliteter, fina årgångsviner vars smaker framträder på tungan först efter en stunds vistelse i munhålan.

För att komma i underfund med vad som kännetecknar en bra bok (dvs ett fint årgångsvin) behöver man läsa allt möjligt. Blanda högt och lågt och allt däremellan. Läsa, läsa, läsa. Läsa och ställa sig frågan: vad är så bra med just den här romanen? Och läsa skräp (dvs en ask choklad av den sämre sorten) för att komma i underfund med vad som gör den till just skräp.

Så. Frågan är, vad vill jag läsa härnäst? Ett fint årgångsvin eller något mer lättsamt, en ask med praliner? Tror det får bli Den vidunderliga kärlekens historia.

tisdag 23 oktober 2012

Stilla dagar i Mixing Part

http://pernillaalm.files.wordpress.com/2012/07/9150113933.jpg

Efter ett boktips av Pernilla Alm har jag läst denna bok. Klart annorlunda upplägg med en roman som till större delen består av dialog. Den är lättsam och rolig att läsa. Lagom roman att varva med mellan två tungviktare.

Jag kommer minnas den just för att större delen är dialog. Bra bok att snegla i för att få inspiration i mitt eget skrivande. Och göra anteckningar i. Blev därför extra glad när jag hittade ett exemplar på bokbytarbordet på biblioteket. Tror nämligen inte att biblioteket hade uppskattat att få tillbaka boken full med mina anteckningar.
Betvingade (inbunden) 
Å vilken roman! Rolig och smart och med inslag av örtmedicin dessutom. Loved it! Simona, du kan verkligen det här nu. Och nej, jag blev inte ett dugg besviken på din andra roman. Det enda dåliga med boken är att den tog slut alldeles för fort. :-)

måndag 22 oktober 2012

Hurra, en roman till!

Såg på facebook att Elisabet Nemert kommer ut med sin nya roman Röd måne i April. Fast enligt den här sidan går den att köpa först i Maj. Hoppas de har fel. :)

Å, vad underbart det ska bli att sätta tänderna i Röd måne!

Det...

... här ska jag på ikväll. Ska bli kul att se Louise Hoffsten live. Har flera av hennes skivor, men har knappt sett något på körslaget. Tillräckligt ändå för att veta att Team Hoffsten kom tvåa.

Men. Som sagt var. Ska bli kul att se Louise live.

lördag 20 oktober 2012

Ta hand om min mor

Ta hand om min mor (inbunden)
Har läst denna koreanska roman som utspelar sig i Seoul. Det var länge sedan jag läste något av en sydkorean. Det här är en läsvärd historia. Den kräver också sin läsare, för författaren skiftar berättarperspektiv mellan kapiteln.

En del böcker passerar obekmärkt förbi. Man tuggar i sig dem som en påse gott och blandat men glömmer snabbt bort vad den handlar om. Men den här romanen, den ställer inte bara krav på en, den får en att reflektera över sin egen relation till sin mamma, sina nära och kära, och över hur relationerna ser ut i en familj och hur olika vi reagerar när navet i familjen försvinner. För visst är det så, att en familj kretsar kring mamma. Hon utgör centrum och ser till allas väl och ve. Lätt hänt då att hon tas för given. Så mycket att familjemedlemmarna inte ser henne.

I början av boken står följande citat av Franz Liszt:
"Ack, älska, så länge du kan älska"

Det sammanfattar boken väldigt bra. Översättaren Molle Kamert-Sjölander har gjort ett bra jobb. Kyung-sook Shin tilldelades litteraturpriset Man Asian i mars 2012 för sin bok. Det har hon gjort sig välförtjänt av. Jag ser fram emot fler översättningar av Kyung-Sook Shins romaner!

fredag 19 oktober 2012

Visst är det vackert med hösten!

En nyponbuske fångade min uppmärksamhet på promenaden igår. Kameran gick varm.












fredag 12 oktober 2012

Så det blev...

en kines som fick Nobels litteraturpris. Roligt för bokförlaget Tranan, de kommer få ett rejält uppsving i och med detta. Har aldrig hört talas om eller läst något av Mo Yan, men blir helt klart nyfiken av motiveringen: "Med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid"

torsdag 11 oktober 2012